dijous, 7 de febrer del 2008

Sant Valentí, Sant Donís i Sant Valentí a Armènia.



Tots sabem que sant Valentí esta relacionat amb el dia del enamorats. Però desconeguem la història vertadera. Per als que estigueu interessats en la història anem a contar-la:

La tradició de celebrar el dia de Sant Valentí com un dia dedicat als enamorats prové de molt antic. Per les mateixes dates que hui celebrem Sant Valentí es celebraven les Lupercales, en honor de Fauno Luperco, déu de la fertilitat.

Per a saber d'on prové ens remuntem a l'antic Imperi Romá, cap a meitat del segle tercer, durant el regnat de Claudi II. Sant Valentí, en aquell temps un simple sacerdot de nom Valentí, va adquirir certa rellevància entre altres coses perquè va ser cridat davant la presència de l'Emperador. La tradició conta que va aconseguir interessar al mismíssim Claudi II en la religió cristiana.

A Roma al segle tercer es perseguia al cristianisme i finalment el sacerdot va anar a la pressó i executat. I et preguntaràs quina relació hi ha amb la celebració del dia dels enamorats?, jo també m'ho preguntava. Doncs bé, aquest sacerdot, desafiant els decrets imperials que ho prohibien, va oficiar multitud de noces en secret per a jovens cristians enamorats.

Un parell de segles després de la seva mort va ser establerta pel Papa Gelasio la data del 14 de febrer com el dia dedicat a festejar la memòria d'aquet clergue. Però el costum d'intercanviar regals i cartes d'amor en aquesta data va nàixer prou més tard.

Sant Valentí va ser incorporat al santoral en 1969, va ser l'esglèsia qui va decidir escollir-lo com a patró dels enamorats i va decretar el 14 de febrer com a dia indicat per a aquesta festivitat. Es diu que ho van fer per acabar amb una famosa festivitat pagana dedicada a la fertilitat, en honor del déu Lupercus, que provenia de l'antiga tradició romana. Però sens dubte ha estat la gent qui va adoptar a Sant Valentí com el patró de l'amor per excel·lència.

Per concloure pensem, com molts altres, que encara que aquest dia ens agrade molt, pensem que això dels regals és per a traure diners. Perquè si tu vols a una persona, aquest dia pots fer-li tu alguna carta i demostrar-li el teu amor, encara que demostrar el teu amor és dia a dia. Com a tot el món li agrada que li facen regals, doncs aprofiten aquest dia per a regalar coses especials.


Sandra Làzaro
Jessica Llorente


Sant Donís

Amb motiu de l'entrada del rei Jaume I i la seua esposa la reina Violant d'Hongria, després d'un llarg asedi a la plaça, el 9 d'Octubre de 1238, els valencians els oferiren com ofrena i vassallatge les fruites i les verdures de la fertil horta valenciana.


La festa començà a celebrar-se a la ciutat de València, un segle després quant el Consell General de la ciutat va decidir que es celebrara les efemérides solemnement, amb una processó i fent donacions als pobres i religiosos de la ciutat.

Segons altres autors, la tradició es remunta al segle XVIII, on després de la Guerra de Successió i els Decrets de Nova Planta, la celebració de l'entrada de Jaume I a València va estar prohibida. La celebració començà probablement amb el primer centenari (1338) de l'entrada a la ciutat, i poc a poc s'anà convertint en una festa anual. A la vespra i durant el dia de Sant Donís es llançaven tradicionalment coets (segons les cròniques, un any s'arribà a llançar 13.000 coets des del terrat del Palau de la Generalitat). Era una festa molt sorollosa per a les autoritats de l'època, a més d'una festa a on els plaers carnals també es deixaven anar.

En resposta a la prohibició borbònica, els forners van idear fer uns dolços de massapà que representaven els coets, però que, també, representaven, segons molts, els òrgans sexuals masculins i femenins, amb el nom de piuleta i tronador, a més d'altres més menuts representant la fertilitat de l'horta de València, encara que la llegenda diu que representen les fruites i hortalisses que els moros van regalar a la dona del conqueridor Jaume I: la reina Na Violant d'Hongria. Els dolços s'embolicaven en un mocador que, amb el temps, va formar part imprescindible del regal, donant nom a la festivitat.

Així varen nàixer aquesta festivitat ja fa més de cinquanta anys, que es denomina "Mocadorada de Sant Donis " perquè el dia 9 d'octubre es celebra la festivitat d'aquest Sant, patró del Gremi dels Mestres Confiters. Per aquesta tradició, molts valencians consideren el 9 d'octubre el dia dels enamorats i és tradició que les dones conserven tots els mocadors any rere any que la seua parella els ha regalat des que començaren a festejar.


No em cansaré de repetir que és una molt bonica tradició que cal recuperar i fomentar com a qualsevol costum valenciana.



Jessica Llorente
Alvaro Gil
Laura Haro
Lidia Lopez
Alejandro Rodrigo

SANT VALENTÍ A ARMENIA

En quasi tots els païssos, i sobretot a Europa Sant Valentí es celebra el 14 de febrer, mentres que a Armenia es celebra el 7 d'Abril. El més típic a Sant Valentí són els regals: per exemple, anells, peluxs i sobretot les roses rojes, com a tots els llocs on es celebra el dia dels enamorats.
Sant Valentí es celebra el dia 7 d'Abril, però en realitat el dia dels enamorats, abans de la independència d'Armenia, ha sigut el 8 de març, quan Armenia es va independitar va decidir canviar de data i posar-ho el 7 d'Abril com dia oficial dels enamorats " Sant Valentí ".
Realment no té molta història ni molta complicació, però té molta importància per a tots els Armenis , perquè també els recorda que Armenia s'independitzà.

Jasmin Chragyan