dijous, 28 de febrer del 2008

Origen de les falles



De moment, les investigacions històriques sobre la festa no han pogut donar amb la manera en la qual va sorgir, i ni tan sols una data més o menys aproximada. La documentació més antiga trobada sobre les Falles data de 1784, i és un ofici de l'autoritat municipal de València que prohibeix cremar falles en estrets carrers de la ciutat i obliga a col·locar-les en places suficientment àmplies. Aquest escrit ens indica clarament que al segle XVIII ja es plantaven falles a València, però res més.

¿Què són les falles?

Les falles són autèntics monuments formats per una o dos figures gigantesques rodejades per grups de figures més petites, "ninots".

Origen de les falles.

L'origen de Les Falles encara no s'ha resolt amb exactitud. La teoria que més s'escolta a nivell popular és la que diu que deriven d'un costum que tenien els ebenistes valencians, consistent a recollir tota la fusta que els sobrava per fer una foguera en honor al seu patró, Sant Josep, cada 19 de març.

També es diu que les Falles provenen dels focs que s'encenien al principi del solstici d'estiu, costum que va adoptar el cristianisme per honrar a Sant Joan el 24 de juny. Açò podria explicar el gran component pagà de la festa.

Per altra banda, un altre sector recolza la versió del Ninot de mitja Quaresma o Parot, segons la qual les Falles naixen del costum de llançar un ninot que representa Luter, Judes o un altre personatge, a la foguera. Esta teoria explicaria l'existència de figures en les falles i el caràcter censor i satíric dels monuments.


Falles a Manises


D'ací poc comencen una de les festes més populars del nostre país. Però nosaltres ens centrarem a la festa però sols a la nostra població, Manises. Aquestes són les falles a Manises i d'on prové el seu nom.


Falla Manises: és una de les primeres falles d'açi, de Manises, per això es diu així.
Falla del Carme: es troba al barri del Carme.
Falla Centre: perquè esta al centre de Manises.
Falla Sant Francesc: es troba al barri Sant Francesc.
Falla Llum i soroll:
Falla Joan Fuster: per honor a aquest escriptor.
Falla Pensat i fet: perquè ho va decidir un grup d'homes.
Falla Trinquet: perquè es troba on esta el trinquet.
Falla Plaça del Mercat: perquè es troba a la plaça del Mercat.
Falla Nostra:
Falla Socusa foc i festa: perquè es troba al barri del Socusa.
Falla Santa Felix: perquè el barri es diu així.


Del dia 15 al dia 19 de març els carrers i les plaçes de Manises es plenen de llum soroll i foc. Durant aquestos cinc dies les mascletades i els monuments tornen a ser els protagonistes de les ciutats valencianes, on l'olor a pòlvora es barregen amb els olors de les flors i la música de les bandes amb l'olor dels masclets. I tot això amb el gran ben estar i produix la primavera. Els dia 19 tot s'acaba i tot comença altra vegada, i tots ens quedem somniant perquè arribe l'any següent per a tornar a disfrutar de tot.

Les actuacions de Manises més importants són les següents:

9 de Febrer: la cridà.
15 de març: dia de la plantà. Els fallers sopen a la falla i després esperen a l'artista per plantar la falla.
16 de Març: el dia que van totes les falles a pels seus premis.
17 de Març: cadascú fa alguna coseta a la falla. Però hi ha un ball per a tots a la plaça.
18 de Març: l'ofrena de flors
19 de Març: ja es crem les falles. Per la vesprada la infantil, i per la nit la major.