dilluns, 2 de juny del 2008

BREAK DANCE

El Bboying (Break Dance), començà com un mètode de les bandes rivals del per a resoldre disputes pel territori. En una exhibició de balls per torns, el band guanyador era qui demostrava major habilitat i aconseguía ridiculitzar a l'oponent, al principi únicament era un ball de peu, sense baixar al sol, llevant en els "burns" on es baixava per un moment per a realitzar alguns gestos o postures de mofa o risa a l'oponent, be fent-se el dormit, el mort...


Fou més tart i a través de les actuacions plenes d'energía de la llegenda de James Brown i l'augment de popularitats dels grups de ball, com per exemple els de Rock Steady Crew, el que va impulsar que el ritual competitiu de les guerres de bandes es veien envoltes per un fenómen de cultura pop, rebent una atenció massiva per part dels medis. Festes, discoteques, espectàcles o altres events públics es van convertir en llocs típics per a els b-boys, especialment per als membres de bandes; ballar era una diversió per a les amenaces de la vida urbana.
Encara que la seua gran popularitat perd intensitat en els 1980s, en els 00's resurgeix gràcies a bboys com Storm (Alemania), Speedy, grups com breaks Crew... el Bboying (Break Dance) permaneix com un fenòmen predominant, mostrant-se a través dels medis amb freqüència en pel·lícules i anuncis. Per als entusiastes del Bboying (Break Dance), és un agradable passatemps, i per als bboys reals, una forma de vida. Batalles underground, festivals, exhibicions, competicions a tots els nivells. A Europa destaca la Battle of the year i la UK championship; i en Estats Units el Freestyle session i la competició internacional el Red Bull BC.

El Bboying (Break Dance) és un ball que combina una sèrie de moviments aeròbics, rítmics influenciats des de balls aborígens, arts marcials, gimnàsia, salsa, i el popular funky. La llista dels moviments és enorme i requereix una gran dedicació i disciplina per a portar-se a terme.
El bboying es compon bàsicament per:
Top Rocking: Tot el ball que es realitza de peu.

Footwork: És el Top Rocking en el sol, (quan es baixa al pis per a continuar amb el ball).
Freezes: Són els temps en els que el Bboy es para (com congelat) en una postura, anomenada freeze.
Powermoves: Tots els moviments més gimnàstics, en els que es gira o es realitzen transicions aparentement més "poderoses o enèrgiques".
Aquest conjunt forma el Breakdance amb els seus moviments. És un estil de ball complicat de fer però practicable, es necessita molta habilitat.
Les batalles es refereixen a un enfrontament entre dos Crews de Bboys en un cercle (Circle) i un a un realitzen en el centre la rutina de ball. Va adquirint major grau de complexitat a l'eixida de cada ballarí. En una batalla els grups poden realitzar coreografíes o rutines. Els guanyadors solen ser els que hagen demostrat més estil, ritme, sentiment, compenetració, originalitat, coneiximent... i moltes altres valors.


Molt gent per error, considera el popping, locking, uprock i fins i tot new style, dins del break dance (bboying), i no obstant aixó, totes les modalitats citades són dances diferents que no formen part del bboying, algunes ni tan sols formen part del Hip Hop.






Álvaro Gil