dijous, 26 de juny del 2008

JARDÍ-HORT MEDITERRANI



Hola, bon dia, sóc José Luis Valero, alumne de primer d’ESO de l’Institut Ausiàs March de Manises.
Aprofitant el trasllat al nou edifici i com que no ens feia massa gràcia treballar a classe, el professorat ens va proposar, a mi i a set companys més, crear un jardí de plantes aromàtiques. Aquest projecte de Jardí està coordinat pel Departament d’orientació, guiats per l’esforç de tot el nostre professorat, molt especialment la nostra Professora Terapèutica, Cristina.
A l’activitat també participen altres departaments de l’Institut i al voltant del jardí s’han realitzat altres tallers educatius, com ara el Departament de tecnologia que va idear unes casetes de fusta per acollir els pardalets, i poder oferir-los un lloc on poder menjar i viure. El Departament de plàstica també ens va ajudar a delimitar el lloc del jardí amb unes tanques de fusta, que servirà, el curs vinent, per a la posada en marxa d’un hort escolar. Per la seua banda, el Departament de ciències ens va proporcionar informació per a descobrir els noms científics de les plantes aromàtiques que havíem plantat, i per a un dels tallers on ens ensenyaren a premsar les herbetes seques per fer punts de lectura. A més, el Departament de clàssiques va traduir al llatí el nom de les herbes aromàtiques. Aprofitant les herbes plantades, va realitzar un taller de perfum al món antic. Vam descobrir en eixe taller les aromes del món romà així com el perfum és important des de l’antiguitat. L’alumnat de 1r de Batxillerat de LLatí va completar la informació buscant la història mitològica de cadascuna de les herbes del nostre jardí, publicant-la posteriorment al blog de clàssiques.



Finalment, el Departament de Valencià s’ha encarregat de l’assessorament lingüístic i l’alumnat de 3r d’ESO va preparar unes caixes per dipositar el paper del qual encara podem fer-ne un altre ús, i preparà una exposició fotogràfica sobre el nostre entorn natural. Aquest projecte ens ha proporcionat moments divertits, a l’aire lliure, hem après coses noves i útils i hem fet noves amistats compartint experiències. Es tracta d’un projecte que està en constant moviment, que volem que cresca cada vegada més, fer partícips d’esta il·lusió al major nombre de gent i tenim moltes idees per al curs vinent: la creació d’un hort escolar.
I per finalitzar, sense voler treballar, mira que hem treballat!


OBJETIUS DEL PROJECTE





  • Adquirir i aplicar coneixements relatius al plantat, trasplantat, reg, abonament i cura de les plantes.


  • Preparar cossiols, llavors, planters,… tot estimulant l’interés cap a la natura del centre.



  • Fer partícip del projecte a tota la comunitat escolar mitjançat tallers, exposicions…
    Potenciar l’estima per la natura.



  • Experimentar l’assecat i el premsat de flors i plantes.



  • Adquirir pautes i hàbits personals de treball.



  • Potenciar el treball en equip.



  • Gaudir i experimentar el creixement de les llavors i plantes que han conreat.