dilluns, 26 de maig del 2008

CATASTROFE A BIRMANIA I A LA XINA

És la mayor tragèdia a Àsia des del tsunami. El cicló " Naris" ha provocat la mort de quasi 22.500 persones i es calcula que hi ha altres 40.000 desaparegudes. La junta militar Birmana assegura estar fent "tot el possible" per ajudar als afectats del cicló "Naris" mestres el balanç oficial de víctimes continua augmentant. Mentres que Espanya i les ONG entre altres, han començat a movilitzar ajuda d'emergència per als damnificats.





BALANÇ DE VÍCTIMES:


A l'últim balanç de víctimes cifra en 22.469 els morts i 41.000 els desapareguts. Segons la Junta Militar Birmana, que assegura que la inmensa majoria moriren o desaparegeren a causa de la gran ola que va inundar el delta d'Irawaddy. El ministre va senyalar que l'ola va arribar els 3.5 metes d'altura i va inundar la meitat de les cases amb poca altura .

AJUDA INTERNACIONAL:

La comunitat internacional ha reaccionat amb rapidesa per respondre a les necessitats de la població Birmana. La UE tracta del seu alt representant per a la política exterior i de seguretat comuna . Javier Solana va recalcar que està " preparat per a oferir assistència directa ". També el govern Espanyol ha mostrat la seua solidaritat amb els birmans a l'anunciar que: " com a mesura inicial " realitzaran una aportació de mig milió d'euros al fons del Programa Mundial d'Alimentació.

TERRATREMOL A LA XINA:

Un terratremol de 8 graus a l'escala de Richter va sacsejar el dilluns la província xina de Sichuan emportant-se la vida de milers de persones i deixant a milers de ferits . El nombre de morts del devastador terratremol que ha assolat el sur-est de xina ascendeix a 8.533, segons informa l'agència estatal de notícies Xinhua i més de 10.000 ferits.

El terratremol va afectar principalment la província de Sichuan, a menys de 100 kilometres de la capital provincial de Xengdu. Entre ells està la comarca de Wenchuan, el més pròxim a l'epicentre del sisme. El terratremol es va produir a les 06:28 hores GMT i va tindre una força de 8,0 graus a l'escala richter, es va sentir fins a Bangkok i Pekin centenars de milers d'habitants a la província de Sichuan, la més afectada, es troven incomunicades. L'exèrcit ha enviat a milers de soldats helicòpters i equips de rescat amb gossos rastrers a la zona afectada. Es pensa que decenes de milers de persones s'hagen quedat sense llar. A més a més les plujes dificulten les tasques de rescat i les comunicacions telefòniques han quedat destruïdes.


JASMIN CHURAGYAN .